0
Patika preces

Līgo svētku tradīcijas un dāvanu idejas

Līgo svētku tradīcijas un dāvanu idejas
2022-08-22 Goody.lv

Kā jau katru gadu, arī šogad 23. un 24. jūnijā svinēsim vasaras saulgriežus - laiks, kad diena kļuvusi garāka par nakti. Šis laiks ir ļoti īpašs un dažādas latviešu tradīcijas un parunas vēsta - pat mistisks. Taču kādas tad īsti ir mūsu populārākās tradīcijas? Un vai šajos svētkos ierasts pasniegt arī dāvanas? Jā, protams! Un par to visu sīkāk varēsi izlasīt tālāk!

Pirmā lieta, kas nāk prātā iedomājoties Līgo svētkus un Jāņus - bagātīgais svētku galds, kurš nav iedomājams ne bez Jāņu siera, nedz arī gardas  alus krūzes. Ja runājam par Jāņu sieru, tad tradīcija ēst sieru tieši saulgriežos cēlusies no seniem laikiem. Izrādās, kādreiz govis dienā nemaz tik daudz pienu nav spējušas dot, taču tieši uz vasaras vidu govs piens bijis vistreknākais un bagātīgākais. No tā sievas varējušas siet ķimeņu sieru, kas bijis lielisks ciema kukulis. Savukārt Alus darīšana bija vīriešu pienākums, tas savā ziņā simbolizēja vīriešu rūpes par lauku apstrādi, rudzu un miežu sēšanu. Alu darināja vēl vismaz 2-3 nedēļas pirms Jāņiem, lai tas norūgtu un nostāvētos kā nākas.

Mūsdienās, protams, reti kurš vēl pats sien sieru vai darina alu. Viss ir brīvi pieejams un nopērkams veikalos, taču godinot senās tradīcijas cilvēki tomēr turpina gan ēst Jāņu sieru, gan dzert tieši alu. Ja meklē dāvanas, kas būtu dāvināmas saimniekiem, kas Jūs uzņem svētkus svinēt, noteikti iesakām Jums izvēlēties kaut ko, kas svētku galdu dekoratīvi papildinātu un svētkiem piešķirtu vēl īpašāku noskaņu, piemēram: Pudeļu attaisāmais "Jānis" , Koka kaste pudelei "Jānis nedzer, Jānis degustē" vai koka virtuves dēļīti "Jāņa uzkodas"

Bet kas tad īsti ir tie Līgo svētki un kā tos kādreiz svinēja? Te būs arī dažas no populārākajām tradīcijām, kuras piekopjam vēl mūsdienās:

  • Jāņuzāļu vākšana - Jāņu zāles tika vāktas ne vien lai pītu vainagus, taču ar tām izrotāja arī māju un saimniecības ēkas. Tika uzskatīts, ka saulgriežos vāktajām pļavas puķēm un zālēm piemīt maģiskas īpašības, tā piemēram, dadžus un nātres pie durvīm sēja, lai telpās neienāktu ļaunums vai cilvēks, kas nāk ar nelabiem nolūkiem. No ozollapām un bērza zariņiem vēlāk tika sietas pirtsslotas, kurām piemita dziedinošas spējas.
  • Vainagu pīšana - Vainagu pīšana ir viena no vispazīstamākajām tradīcijām, taču tikai retais zina, ka katrai iepītajai puķei vainagā piemīt savas maģiskās spējas. Piemēram, asinszāle un kumelīte dod veselību, jasmīna zars piedos jautrību un labu garastāvokli, madaras piešķirs sievišķību un skaistumu, savukārt, ja nedaudz bail no skauģiem un ļaunas acs, vainagā der iepīt pīlādzi. Vīriešiem vainagi tiek darinati no ozollapām, kas simbolizē spēku un veselību. 
  • Ugunskurs - mēdz teikt, ka ugunskurs ir jākurina apkārtnes augstākajā kalnā, lai tā gaisma naktī apspīdētu visu apkārtni un tajā dzīvojošajiem nestu svētību un labklājību. Ugunskurs jādedz līdz ar saulrietu un tas nedrīkst nodzist līdz pat pirmajiem saules stariem. Protams, viena no populārākajām tradīcijām ir lēkšana pār ugunskuru. Ar to gan jābūt ļoti uzmanīgiem un nekādā gadījumā to nedrīkst izpildīt lielā reibumā. Lēkšana pār ugunskuru simbolizē atbrīvošanos no liekā, sliktās enerģijas atstāšanu ugunīs. Ja pārius lec pār ugunskuru rokās sadevušies, tiem tiek dota īpaša svētība un neredzams spēks tos vieno kopā.
  • Pirts rituāls - Pirts rituāli ir sena latviešu tradīcija, kas tiek izmantoti arī mūsdienās. Pirtī iešanai mēdz piedēvēt ārstnieciskas īpašības un pēršanās ar pirtsslotām ir neatņemama pirts rituāla sastāvdaļa. Katrai slotiņai ir savas maģiskās īpašības, piemēram, ozollapu slotiņa palīdzēs atraisīt prātu un atbrīvoties no liekajām vai pat nevēlamajām domām, raisīs lielāku koncentrēšanās spēju. Bērza lapu slotiņa atbrīvos ķermeni no saspringuma, dos spēku un vitalitāti. Savukārt kadiķa slota atbrīvos ķermeni no visas sliktās enerģijas, noņems smagumu no pleciem par kādām nelaimēm vai nebūšanām.
  • Papardes zieds - par šo tradīciju kāds vien nosmaidīs, jo tas mūsdienās asociējas nu jau ar ko pavisam citu, taču senatnē uzskatīja, ka Jāņu nakts ir vienīgā reize gadā, kad zied papardes un tas laimīgais, kas ziedu atradīs būs visu dzīvi laimīgs un piepildīsies ikkatra atradēja vēlēšanās.
  •  Jāņu nakts un tuvojošais rīts - Jāņu nakts jāpavada nomodā, savukārt nākot rītam, jābrien rasā, mēdz teikt, ka tad nauda sabiršot kurpēs. Savukārt sievietēm rasā jāmazgā seja, jo tad skaistums nezudīs.

Tuvojoties šiem gada lustīgākajiem svētkiem noteikti neaizmirst, ka tās nav tikai saulgriežu svinības, bet arī Jāņa un Līgas vārda dienas. Godinot šos gaviļniekus nekādā ziņā neaizmirstiet par jautrām un mīļām dāvanām. Ja nu tomēr nav radušās idejas par to, kas tad būtu piemērotākais šiem svētkiem, piedāvājam daudz dažādus varinatus - iespējams, kāds no tiem būs īstais tieši jums.

Kā pārsteigt Jāni un Līgu?

Dāvanu plašajā klāstā bieži vien var apmaldīties, taču vieglāk kļūst, ja zini, ko meklē. Jānim un Līgai noteikti noderētu kāds īpaši jautrs T-krekls, kas būtu ne vien stilīgs aksesuārs ikdienā, bet arī pagodinošs apģērbs pašos svētkos. Populārākie no mūsu piedāvātajiem būtu T-krekls "Īsts Jānis" un Sieviešu t-krekls "Līga ar vainagu".  Tāpat arī praktiska dāvana var būt krūzīte, no kuras malkot rīta kafiju vai tēju, piemēram Krūze "Līga starp ziediem". Vislabāk, protams, iesakām dāvāt veselu Līgo svētku komplektu, piemēram, Dāvanu komplekts "Labākais Jānis" un Dāvanu komplekts "Labākā Līga". Šajos dāvanu komplektos būs apvienotas mūsu populārākās dāvanas - krūze ar karotīti un apdruku, zeķu pāris ar apdruku un automašīnas salona atsvaidzinātājas ar gravētu piekariņu.

Citas oriģinālas, interesantas un personalizētas dāvanas svētkos atradīsi šeit: Dāvanas Jāņos.


Related Products

-17%
T-krekls "Foršāis Jānis"
T-krekls "Foršāis Jānis"
€ 14,99 € 17,99
-16%
Sieviešu T-krekls "Gredzenu pavēlniece Līga"
Dāvanu komplekts "Labākais Jānis"
Krūze "Sveicieni Jānim"

Related Posts

Dāvanas Līgo svētkos

Dāvanas Līgo svētkos

Neaizmirsti apsveikt Jāni un Līgu tuvojošajos svētkos!..

Lasīt vairāk

Apskatīt visus

Pārsteidz savu mammu

Pārsteidz savu mammu

Esam sagatavojuši jums sortimentu, kurā noteikti atradīsiet unikālu, pslirkošu un vēl nedāvinātu dāvanu. Pārsteidz savu mammu ar ko personalizētu, Lai...

Lasīt vairāk
Ko dāvināt Lieldienās?

Ko dāvināt Lieldienās?

Joprojām nezini, ko dāvināt Lieldienās? 3 idejas, kas nepatukšos kabatu, bet iepriecinās saņēmēju...

Lasīt vairāk
Krūzīte ar apdruku

Krūzīte ar apdruku

Krūzes ar jūsu izvēlētu apdruku ir paredzētas tiem, kuri vēlas savu ikdienu bagātināt ar brīnišķīgām, personalizētām krūzēm, kas kalpo ne tikai kā pra...

Lasīt vairāk
Dāvanas Valentīndienā

Dāvanas Valentīndienā

Latvijā vieni no populārākajiem svētkiem ir Valentīndiena. Tā ir lieliska diena un iespēja parādīt savam mīļotajiem cilvēkiem, cik viņi ir svarīgi un ...

Lasīt vairāk
Sajūti Ziemassvētku burvību jau tagad.

Sajūti Ziemassvētku burvību jau tagad.

Tas ir laiks, kad visa uzmanība tiek pievērsta radiem, draugiem , kolēģiem un citiem mīļajiem, kas ar mums ir ik dienu....

Lasīt vairāk
Briesmīgi labi Helovīna piedāvājumi

Briesmīgi labi Helovīna piedāvājumi

Helovīni ir svētki, kas izceļas ar savu maģisko, noslēpumaino un nedaudz spocīgo atmosfēru. Katru gadu cilvēki no visas pasaules atzīmē šos svētkus 31...

Lasīt vairāk